Vaste reiskostenvergoeding vervalt

exact

De vaste reiskostenvergoeding vervalt

Waarom hanteren bedrijven nog steeds de vaste reiskostenvergoeding?

Veel werkgevers hanteren ondanks corona nog steeds een vaste reiskostenvergoeding. De meeste bedrijven zijn namelijk nog niet ingericht op het vergoeden van de daadwerkelijk gemaakte kilometers. Zij kunnen dit niet op een makkelijke manier registreren, waardoor het vergoeden van niet-gemaakte reiskosten in de meeste gevallen opweegt tegen de kosten van de administratieve rompslomp.

Waarom komt de vaste reiskostenvergoeding dan te vervallen?

De eerste 19 cent per km van de reiskosten woon-werk worden niet belast. Met andere woorden: werkgevers betalen geen belasting over de reiskostenvergoeding die zij aan werknemers betalen. Maar nu het grootste deel van werkend Nederland vanuit huis werkt, worden er vrijwel geen woon-werk kilometers gemaakt, terwijl de vaste reiskostenvergoeding in veel gevallen wel gewoon doorloopt. Daarom stelt het kabinet nu dat reiskosten die zijn vergoed, maar waarvoor niet is gereisd, eigenlijk extra inkomen zijn. En inkomen moet wél worden belast. Om deze reden komt de traditionele vaste reiskostenvergoeding per 1 oktober 2021 te vervallen.

Wat heeft dit voor gevolgen?

Als werkgever moet je vanaf 1 oktober 2021 de vergoede reiskosten van je medewerkers kunnen verantwoorden. Dit geldt voor medewerkers die minder dan 60% van hun tijd naar werk reist. Je moet dus kunnen aantonen dat de vergoede kilometers ook daadwerkelijk gemaakt zijn. Blijf jij de traditionele vaste reiskostenvergoeding hanteren, maar kun je niet aantonen dat je medewerkers deze kilometers daadwerkelijk afgelegd hebben, dan zul je belasting over dit bedrag moeten afdragen.

Zo registreer je eenvoudig zakelijke kilometers

Om dit te voorkomen, dien je dus op zoek te gaan naar een makkelijke manier om de gemaakte kilometers van je medewerkers te registreren. Wij kunnen je hierbij helpen! Neem via onderstaande knop contact met ons op om meer informatie hierover te ontvangen.

Bron: Exact

Scroll naar top